givask

Mange nybegynnere lurer på hva riktig fremgangsmåte for å vaske karatedrakten er… Og et søk på nett gir mange forskjellige svar, og noen er så ekstreme at man skulle tro det var Kongens klær man vasket. Derfor har vi satt opp en lite how-to her som forhåpentligvis skal avskrekke i fra hva man eventuelt har funnet på nett.

Materiale

De aller fleste Gi’er (karate drakt) er laget i bomull, og noen er gjerne 80% bomull og 20% syntetisk, men vask av disse er lik alt annet. Med en karate Gi som med alt annet av bomull er det særdeles viktig å ikke vaske på for høy varme. For varmt = krympet plagg.

Om man har kjøpt en litt for stor drakt, kan vask på høyere varme, redusere drakten til korrekt størrelse, så lenge det ikke blir for varmt igjen.

Vask

Karate Gi’en er “blenda hvit”, og det liker vi at den skal fortsette med å være. Derfor må en Gi helst vaskes for seg selv, eventuelt sammen med andre helt hvite plagg. Beltet skal selvsagt ikke vaskes sammen med drakten, da belte farge følger progresjon av utøveren. Det er heller ikke så ofte behov for å vaske selve beltet.

Vi anbefaler å vaske Gi’en på 30-40 grader på et “bomull program” om vaskemaskinen din har dette. Om ikke, så er det 30-40 grader som er det viktigste å følge. Bruk en liten dose vaskemiddel beregnet for helt hvitt tøy, og tøymykner er det fordelaktig å stå over.

Tørk

IKKE bruk tørketrommel. Da kryper Gi’en fort og i tillegg kan det ødelegge materialet drakten er laget av. Bruk god gammeldags tørkestativ hvor man legger buksene ut og “henger” jakken til tørk. Før man henger Gi’en opp til tørk, kan det være lurt å trekke litt i alle retninger på den… Spesielt trekke i beina på buksen og ermene i jakken.

Flekker

Har du fått flekker på drakten, kan det være fristende å bruke klor for å bleke bort fargene. Dette skader materialet Gi’en er laget av og skal helst unngås. Men har man først fått flekker, bør dette vaskes ut. Vi anbefaler da å ta på vaskemiddel mens drakten er tørr på det området som er flekkete. Gni så dette inn i materialet og la det tørke inn litt, før drakten legges til vask. Når man så skal tørke drakten igjen, kan det være lurt å tørke drakten i direkte sollys. (Sollys har en naturlig blekende effekt).

Om selv ikke dette hjelper, så er nok klor blant de får utveier man har, og da er det viktig å kun ha klor på selve flekk(ene) og ikke hele drakten. La kloret få lov til å virke litt, før man skyller av i vask/dusj og vasker drakten på normal måte.

Stryke?

Skal drakten strykes? Tja, om du stryker skjorter og føler et ekstra kall til å stryke over karate Gi’en din, så er det ingen som skal stoppe deg. Men det er strengt talt ikke nødvendig. Dog, det er nok lurt å gi karate Gi’en en runde med strykejernet når den er for krøllete. Dette varierer fra merke til merke og til og med type, så ingen fasit svar på når man bør ty til strykejernet.